Zdrowie w ciele, zdrowie w głowie – czyli o dietetyce i psychodietetyce słów kilka

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk to specjaliści zajmujący się zdrowiem i odżywianiem, ale ich obszary działania różnią się pod względem podejścia, zakresu i metod pracy. 

Dietetyk kliniczny 

Dietetyk kliniczny to osoba po studiach wyższych na kierunku dietetyka. Jego wiedza jest bardzo szeroka, i obejmuje m.in.  anatomię, fizjologię immunologię, mikrobiologię, biochemię, alergologię, podstawy onkologii, żywienia w różnych typach chorób, podstawy diagnostyki laboratoryjnej, czy technologii żywienia.
Dietetyk kliniczny posiada wiedzę z zakresu żywienia podczas choroby, dietoterapii u pacjentów ze zdiagnozowanymi problemami zdrowotnymi, oraz profilaktyki chorób dietozależnych.
Oprócz tego, dietetyk kliniczny może oczywiście wspierać w budowaniu nawyków żywieniowych, analizować i korygować błędy żywieniowe swoich pacjentów, czyli wykonywać zadania z zakresu dietetyki ogólnej. 

Główne zadania:

  1. Leczenie dietetyczne: Stosowanie dietoterapii w leczeniu różnych schorzeń, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie, choroby nerek, zaburzenia metaboliczne, choroby autoimmunologiczne, nowotwory,  i wiele innych.
  2. Monitorowanie postępów: Regularne śledzenie postępów pacjentów i modyfikowanie planów żywieniowych w miarę potrzeb.
  3. Prewencja chorób: Promowanie zdrowych nawyków żywieniowych w celu zapobiegania chorobom przewlekłym.
  4. Planowanie diet: Tworzenie indywidualnych planów żywieniowych dostosowanych do potrzeb zdrowotnych, stylu życia, wieku, płci i aktywności fizycznej pacjenta.
  5. Edukacja żywieniowa: Informowanie pacjentów o zdrowym odżywianiu, wartościach odżywczych różnych produktów i znaczeniu zbilansowanej diety.

Czym zajmuje się psychodietetyk?

Psychodietetyk łączy wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, a także medycyny, aby zrozumieć, jak nasze emocje, myśli i zachowania wpływają na sposób, w jaki się odżywiamy. Dzięki temu możliwe jest podejście holistyczne, które uwzględnia nie tylko to, co jemy, ale również dlaczego i jak jemy.

Główne zadania:

  1. Zrozumienie „relacji” z jedzeniem: Każdy z nas ma unikalną relację z jedzeniem, która może być kształtowana przez wiele czynników, takich jak wychowanie, kultura, emocje czy stres. Psychodietetyk pomaga zrozumieć te relacje i pracować nad nimi, co może prowadzić do zdrowszych nawyków żywieniowych i większej satysfakcji z jedzenia. 
  2. Wsparcie w walce z emocjonalnym jedzeniem: Wielu ludzi sięga po jedzenie w odpowiedzi na stres, smutek, nudę czy inne emocje. Psychodietetyka oferuje techniki i strategie radzenia sobie z emocjonalnym jedzeniem, pomagając znaleźć zdrowsze sposoby na radzenie sobie z trudnymi uczuciami. 
  3. Zmiana nawyków żywieniowych: Psychodietetyka koncentruje się na budowaniu trwałych, zdrowych nawyków żywieniowych, które są dopasowane do indywidualnych potrzeb i stylu życia. Dzięki temu, zamiast krótkoterminowych diet, możemy nauczyć się zdrowego i zrównoważonego podejścia do odżywiania na całe życie. 
  4. Wsparcie psychologiczne:  Psychodietetyk zapewnia wsparcie w radzeniu sobie z problemami żywieniowymi, które mogą mieć podłoże psychologiczne, np. zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się).  Odpowiednia dieta może pomóc w redukcji objawów depresji, lęków i innych zaburzeń psychicznych.  Psychodietetyka pomaga zrozumieć, jak składniki odżywcze wpływają na nasz nastrój i jak wykorzystać jedzenie jako narzędzie do poprawy samopoczucia, a także poprawy pamięci, koncentracji, i efektywności działania.
  5. Motywowanie i wspieranie: Dla wielu osób odchudzanie to wyzwanie, które wiąże się z licznymi trudnościami. Psychodietetyk może być nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania, pomagając zrozumieć i zmienić negatywne wzorce myślowe oraz nawyki, które utrudniają osiągnięcie celów związanych z wagą.

Kiedy zgłosić się do psychodietetyka?

– już wielokrotnie próbowałeś schudnąć/ zmienić sposób odżywiania, ale do tej pory próby te kończyły się niepowodzeniem;
– masz słomiany zapał, szybko tracisz motywację do zmian;
– jedzenie wymyka Ci się spod kontroli (jesz za dużo, objadasz się np. słodyczami)
– jedzenie jest Twoją metodą na radzenie sobie z emocjami;
– dręczy cię ciągłe zmęczenie, brak koncentracji, kłopoty z pamięcią;
– wiesz, że potrzebujesz zmiany, ale nie wiesz, od czego zacząć;
– chorujesz na zaburzenia odżywiania (anoreksję, bulimię, kompulsywne objadanie się, ortoreksję lub inne zaburzenia odżywiania) 

Nie wiesz, czy skorzystać ze wsparcia dietetyka czy psychodietetyka? Nie szkodzi!
Michał Wyka, specjalista do spraw żywienia przyjmujący w Poradni Salomon, jest i dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem, więc wsparcie które otrzymasz, będzie na pewno całościowe. Zapraszamy!